Жена шофьор има нужда от помощ! [smilie=pardon.gif]

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2008г. до 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Brusche

Шкода Новак

Мнение от Brusche »

Здравейте мили хора!
Категорично съм решила да се присъединя към клуба на гордите шкодопритежатели. 😎
НО.
Трудно взимам решение, без да съм изчела няколко тона информация, а в момента съм с едногодишна току що проходила терминаторка и чисто физически не мога да седна и да изчета всичко, което ми е нужно, а нищо не знам за тази марка. Та много ще съм ви благодарна, ако можете да ме улесните малко!

Бюджета ми е около 7к и съответно ще трябвя все с нещо да направя компромис от представата ми за 
идеалната Шкода.
Имам следните въороси (осъзнавам, че някои от тях са доста нелепи, можете да ми се смеете 🫣):

1. Преди детето исках Октавия скаут, но сега рязмислих, заради обема на колата, столчето на детето и място като цяло. Та в тази връзка, след като няма да е скаут, има ли смисъл да е 4х4?

2. Искам двигател 2.0, защото предната ми кола беше Хонда Сивик КУПЕ 1.6 и не мога да си представя че тязи двойно по-голяма кола ще върви ок с 1.6. (Осъзнавам че звучи много наивно това сигурно 😀). Та тук идва най-големия ми проблем.. Чета че има различни мотори и едните са проблемни, другите не са.. И тук въобще не мога да се оправя. П.п. Искам дизел, щото разбрах, че не се слага газ на бензина 🤭🤭🤭

3. Ръчна или автоматик? Клоня малко повече към автоматик, но нямам претенции като цяло.. Да кажете в този случай кое е по-добре. То и автоматиците май са някви различни...

4. Две обяви ми хванаха окото, оставям линкове, да кажете дали съм на правилна посока, или има червени флагове (макар че цената ми се струва подозрително ниска)
https://www.mobile.bg/obiava-1177245796 ... k-panorama
и
https://www.mobile.bg/obiava-1176072178 ... superb-4x4

5. Какъв е разхода горе долу, да се настроя психически, че с това каране на газ, всичко ми се струва скъпо 😂

6. Нещо много важно - разбрах че има услуга, да си платя на човек, който да дойде с мен до колата и да я провери, дали е ок, преди да я купя, това струва ли ви се надеждно? Щото аз освен да пипна прага има ли ръжда и да видя как звучи запалена, не знам какво друго мога да направя.. 
Или пък поне да ми препоръчате надежден сервиз за проверка., в случай, че колата е в София..

Извинявяйте за вермана, това ми беше най-кратката версия..Много разчитам на вашите познания и опит!
Хубав ден!
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Здравейте, накратко по всички точки:

1. Ако до този момент не Ви е потрябвало 4х4, едва ли ще Ви е нужно и не е наложително да гледате само коли с 4х4.

2. Виждам, че темата е в подфорума за Съпърб 2, но Октавия 3 2.0 дизел със 150 коня, също е много приличен семеен вариант (особено комбито). Има динамиката и в същото време е много икономичен - може да видите темата с разходите. Иначе няма проблем да се сложи и газ на бензина, дори има доста шкоди, които излизат от завода с фабрична газова уредба.

3. Въпрос на гледната точка - автоматика (поне за мен) е улеснение и нещо което ще държа и за напред да го имам. Иначе при употребявана кола, автомата си е въпрос на късмет - много зависи как е бил поддържан преди това. Може да случите на педантично поддържана кола, която да Ви вози с години напред, може и обратното - все нещо да дава фира. Иначе DQ250 са доста здрави.

4. Съпърба е много плавен и удобен за дълъг път, с огромен багажник - чувал съм че има проблеми при 2ра генерация, но нямам спомен за кои двигатели ставаше дума - тук колегите с опит ще споделят.

5. Разхода е комбинация от много фактори: купе, стил на шофиране, двигател, скоростна кутия. На Октавия дизел среден разход между 5.5-6 е напълно постижим, при Съпърб поне с литър нагоре.

6. За София - Автоцентър "Трансексперт"

И все пак, за да може да сме максимално полезни, може да споделите къде се кара масово колата (градско, извънградско), колко членно е семейството. Ако предположим, че сте двама възрастни + дете на годинка и не изнасяте покъщнината при пътуване (както прави жена ми [smilie=sarcastic.gif] ) и най-веяе с този бюджет - за мен логичният избор е Октавия 3 комби 2.0 TDI или 1.4/1.5 TSI но ще е на много километри.

П.П.1: Карал съм Октавия 3 1.6 дизел, и ако човек не е състезател, динамиката я има и на този двигател (важното е с ясното съзнание, човек да знае с какви коне разполага). Разхода България-Чехия с трима възрастни и багаж беше 3.9/100.

П.П.2: Ако бюджета ви е 7к евро - отделете си 6к за кола и с другите пари направете обслужване след покупката.
Последно промяна от n_ivanov на 11.03.2026, 16:22:20, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

За този бюджет, препоръчвам да гледаш най читавите Октавия 2 фейслифт, ръчна кутия, 2.0 тди комъм рейл с изолиран агр и дпф по възможност.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Brusche

Шкода Новак

Мнение от Brusche »

n_ivanov написа: 11.03.2026, 16:17:39 Октавия 3 2.0 дизел със 150 коня, също е много приличен семеен вариант (особено комбито).
Ще ги разгледам задължително.. Основната причина да искам Superb е за да имам максималното възможно пространство.. Защото май и аз съм като жена Ви.. [smilie=pardon.gif] Но наистина с този бюджет трудно...иначе 7 съм предвидила за кола, отделила съм допълнителни за разходите по нея, да.
n_ivanov написа: 11.03.2026, 16:17:39 И все пак, за да може да сме максимално полезни, може да споделите къде се кара масово колата (градско, извънградско), колко членно е семейството. Ако предположим, че сте двама възрастни + дете
толкова сме. Но колата се кара и градско и извънградско. Десетина пъти до морето, ежедневно в града и много често приключение в околните (и не само) села.

Много Ви благодаря за изчерпателния отговор! Сега почвам да ровя и за октавии! [smilie=wacko2.gif]
Аватар
SlipX

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG

Мнение от SlipX »

Мисля, че за 7 к можеш да си намериш читава Супръб 2 ръчка с 2.0 дизел комън рейл 140 или 170 к.с. Може и да изпадне автоматик, всичко е до късмет. Като бивш собственик на супръб 2 мога да кажа, че автомобила е страхотен. Един от най-здравите, който съм имал. Минал съм много дълги преходи с него и колата е удоволствие да се шофира и не измаря. Багажника е огромен винаги съм събирал всичко в него.
Аватар
nedra

Шкода Новак

Мнение от nedra »

Здравейте, предвид бюджета и факта, че клоните към дизелов двигател на над 200 хил км, както и ежедневното градско шофиране неименуемо ще имате проблеми с дпф/регенерации/, егр и т.н Аз бих се насочил към надежден бензинов мотор.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

nedra, то няма такъв [smilie=sarcastic.gif]
В този бюджет.
GUNTER SERVICE
Изображение
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Ceed SW 1.5 T-GDI 7 DTC GT LINE
Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

Може и да погледнете в раздел продавам, ето един пример https://www.skoda-bg.com/forum/viewtopic.php?t=7602
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Brusche написа: 11.03.2026, 15:46:23 Бюджета ми е около 7к
bega4kata написа: 11.03.2026, 20:47:22 В този бюджет.
Предполагам, че са в евро, предвид официалната валута вече в БГ. Ако е така може да се намери някоя О3.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

donci написа: 11.03.2026, 22:03:28 Ако е така може да се намери някоя О3.
Но най-добре от първи собственик в БГ.
al_tishone

Škoda Фен

Гараж: Skoda 120L, Renault 19, Ranault Megane Scenic, Skoda Octavia 1, Skoda Octavia 3FL
Обратна връзка:

Мнение от al_tishone »

Пресложил съм и точно такава. Малко над бюджета, но пък се качва и само кара.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

donci написа: 11.03.2026, 22:03:28
Brusche написа: 11.03.2026, 15:46:23 Бюджета ми е около 7к
bega4kata написа: 11.03.2026, 20:47:22 В този бюджет.
Предполагам, че са в евро, предвид официалната валута вече в БГ. Ако е така може да се намери някоя О3.
да, в евро съм ги възприел
О3 ще е кенеф за 14к лв.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: vRS Challange 2.0 TSI
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Минавам само да кажа, че О2 и С2 имат еднакви багажници като размери. Мерено е! Супърб-а предлага обаче разточително място за возещите се отзад. Реално, предимството му е там - на задния ред.
Brusche

Шкода Новак

Мнение от Brusche »

zloQQ написа: 12.03.2026, 10:53:36 Минавам само да кажа, че О2 и С2 имат еднакви багажници като размери. Мерено е! Супърб-а предлага обаче разточително място за возещите се отзад. Реално, предимството му е там - на задния ред.
Точно това ме спечели. Заради гигантското детско столче, което купих 😂
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Имам Октавиа 3 седан 2.0 TDI, ръчка 2014, не съм решил да я продавам, но ако имате сериозен интерес, може да поговорим.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb II”