Audi A4 50 tdi

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Гараж: ex Skoda Octavia 2 VRS tdi preface
ex Skoda Octavia 2 VRS DSG facelift
ex Skoda Octavia 3 VRS TSI
ex Audi A4 b8.5 3.0tdi Sline
Skoda Octavia 1.8 tsi 4x4 stage 3

Audi A4 50 tdi

Мнение от NaskoG »

Дойде времето да направя едно honest review на новата дрънкалка след близо месец и 3000 км по света и у нас с нея.
Колата: Audi a4 50 tdi - сиреч 3.0 tdi 286 к.с. със ZF кутия и mild hybrid. Колата е 2022г, на завидните 240 000 км (да, както и аз си казах - "бате, тая сигурно не е гасена"). Като добавим и че почти цялата (без тавана и задния капак) си беше за боя, я взех на доста добра цена - под 16 000 евро до Бг.
Относно задвижването - никакви забележки - моторът работи добре, адекватна скоростна кутия, много интуитивна и бърза. Харесва ми как превключва предавки, като цяло много ми допадна как върви. Извънградско, магистрално, по завои - перфектна е. Като всички ТДИ-та - и тая има малък кулер, и на топло се усеща. Има още един кулер, малък, горе върху мотора, който не знам каква работа върши, но явно компенсира оная малка пита зад предната броня, защото на топло време колата не забива муцуна, а си върви доволно, дори след дълъг преход.
Не съм карал кола с по хубави фарове. Нощно време супер осветеност, матрикса си знае работата, хубаво са го измислили. Нисък разход извънградско ( до Кавала и обратно средния е точно 7.0 на сто).
Колата е с пълен компетишън пакет, в това число и салон. Много красив салон. Багажникът е същия като на б8 - нито голям, нито малък.

И понеже не може всичко да е перфектно (далеч не е), трябва да отбележа и минусите:
Шумоизолация - слаба работа. Да, с предни акустични стъкла е, както и с челно такова, но шум има - от гуми, от вятър на магистрала, и най -вече ОТ МОТОРА. Последното направо ме същиса - нищо общо с предното B8.5. Неслучайно го сравнявам с него, тъй като пак беше 3.0 tdi. В старата генерация почти не се чува как работи двигателят, а при високи обороти само съвсем леко и приятно боботене, което доставя удоволствие, а тук - чуваш как дрънка всичко, все едно си седнал върху мотора. Старата даже имаше и разбит маховик на кутията и отвън на ниски обороти дрънкаше зловещо, а в купето нищо. Някъде по темите Самуил bega4kata беше писал, че при последното А3 са спестили от шумоизолация в сравнение с предното поколение.... ами и при А4 са спестили също. Акустичните стъкла вършат работа в ежедневен градски трафик, затваряш прозореца, и е абсолютна тишина, изолиран си от околната среда например като седиш на светофар или се влачиш по центъра, но на дълъг път не виждам особено значение предвид слабата шумоизолация на други места.

Окачване - трагедия - с 18 цола, с 19 цола няма значение - друса да си... мамата. Старото А4 беше също sline, тук даже има и drive select - дори на комфорт режим е далече от "комфорта" и возията на b8.5. Общо взето малко са се поизложили. Някога имах и 2008 А4ка пак с драйв селект - там имаше разлика осезаема между dinamic и comfort, тук почти не се усеща такава.

Относно хибридната система - с нея без нея - все тая - за 500 метра може да гаси мотора по инерция ( реално е старт стоп система в движение) или отделя кутията от мотора за момент - тогава ако си на 8 скорост и пише D8, изключва все едно на неутрална и изписва само D и оборотите падат на 900. Сигурно спестява някой друг лев за нафта, но не виждам особена файда.

Интериор и пространство вътре - Колата се усеща външно по - голяма от предната, усеща се и такава, но вътре си е същата теснотия - да, не е А6, ако беше като А6, никой нямаше да иска А6ца, но очаквах поне малко повече място особено на задните седалки, предвид увеличените външни габарити (може и седалките да изяждат от мястото - широки са). Относно тях - много красиви, но не и чак толкова комфортни - S line салонът е по - удобен според мен. Цял месец се мъча да си наглася седалката, все нещо не е като хората - усеща се на дълъг път след повече от 3 часа седене.

Като сложим +-вете и минусите, колата е хубава, но може какво повече да се иска.

За съжаление, се кара повече от 50% градско в София, което за този мотор и не само за него, а за всички дизели - си е мъка, плюс това, че тоя шестак не е от най -пъргавите за градско движение. И тук също има проблем - не знаех, че след 2020г са им заключени ECU-та на тия кошници и забравяме за dpf, egr off и подобни схеми, тъй като в момента е доста друдно отключването им на bench (разбирай и скъпо) и не е ясно какъв ще е резултатът след това.
Всички минуси бих преглътнал, единствено градското движение ме притеснява, защото тази кола очевидно не обича да тъпче по светофари - тук вината си е у мен, защото трябваще да взема бензинова, каквато, за съжаление, трудно се намира в този вид и екстри.

Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от bega4kata »

Само 1 съвет. Задължително изключвай старт стопа.
Това е СМЪРТА на веригата и дпф-а.
Всяко едно запалване без налягане в обтегача е ОГРОМЕН стрес за веригата!!!
Последно промяна от bega4kata на 17.07.2026, 13:00:52, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Audi A4 50 tdi

Мнение от NaskoG »

bega4kata написа: 17.07.2026, 11:26:34 Само 1 съвет. Задължително изключвай старт стопа.
Това е СМЪРТА на веригата и дпф-а.
Всяко едно запалване без налягане в обтегача е ОГРОМЕН стрес за веригат!!!
Благодаря, добре е да го знам...в града тая кола се гаси през пестин метра, в движение, на място, абе когато си иска...
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: VW Arteon 2.0TSI
Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia mk2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Audi A4 50 tdi

Мнение от peyopetrishki »

Аз карах 20к км B9 аllroad с 2.0 тфси. Има тема във форума за нея. На магистралата беше по-тиха от пасата alltrack b8 и от артеона също. Като всички тия коли бяха с акустични стъкла. Иначе дизела на ваг е ужасен. Трака като влак [smilie=sarcastic.gif]

А4-ката беше с 19-ки и возията беше много добре за мен. Никога не съм я карал на комфорт.

Абе колата е 6-точки, давай й повече газ и си свиркай.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Karykoff

Škoda Фен

Гараж: Karoq 1.5 TSI, ръчка
ex: Touran 1.9 TDI, ръчка

Audi A4 50 tdi

Мнение от Karykoff »

Тоя mild hybrid - изключването на двигателя в движение или вървенето на 900 оборота - не се ли "изключва" когато се кара на спорт режим?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от bega4kata »

Аз имам няколко такива на подръжка.
Карал съм само една бензинова и то доста. Налагаше се. Колата е много тиха и добре возеща. [smilie=pardon.gif] Ама с 18 ли е, не съм обръщал внимание. 2.0тси 265.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Audi A4 50 tdi

Мнение от NaskoG »

Karykoff написа: 17.07.2026, 12:53:57 Тоя mild hybrid - изключването на двигателя в движение или вървенето на 900 оборота - не се ли "изключва" когато се кара на спорт режим?
Ще пробвам, не съм се замислял за това.
Иначе попронцип исках 265 бензинова или предния фейс като на Пейо 252 коньовата. Шумът на дълго може да идва и от самите гуми, некъв Ханкук е, на които им е последно лято, с тях дойде колата.
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Audi A4 50 tdi

Мнение от Tuscany »

Моята кола (19") с летните Bridgestone Potenza S002 (или нещо такова) и със зимните TS870 e абсолютно друга кола - шумът от гумите при зимните е абсолютно осезаемо по-малък. Даже жената го изкоментира за има-няма 200 метра.
Въпроса с возията - да не би амортисьорите да са за смяна? Чел съм, че почне ли да не дава разлика между режимите, значи нещо са се скапали (за DCC при Шкода).

Ауди ми е детската мечта (прокарах на А6 Avant), ама аз знам само нова кола, та сигурно ще си остане мечта :)
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 155hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
NaskoG

Škoda Фен

Audi A4 50 tdi

Мнение от NaskoG »

Tuscany написа: 17.07.2026, 14:19:13 Моята кола (19") с летните Bridgestone Potenza S002 (или нещо такова) и със зимните TS870 e абсолютно друга кола - шумът от гумите при зимните е абсолютно осезаемо по-малък. Даже жената го изкоментира за има-няма 200 метра.
Въпроса с возията - да не би амортисьорите да са за смяна? Чел съм, че почне ли да не дава разлика между режимите, значи нещо са се скапали (за DCC при Шкода).

Ще пробвам с нови гуми, може да има разлика и в шума, и във возията. Майсторът каза ,че амортисьорите видимо са наред. Ако гумите са кофти, а те най-вероятно са, на какъвто и режим да се кара
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от димон »

Не мога да си представя, че някой се оплаква от шум от двг на vw, комън рейл .За ПД съм съгласен , но не и за CR.
Моя милост кара 2.0 tdi октавийка 2025 и понеже съм голям слухар и смея да Твърдя, че туй е един от най- тихите двг , които съм чувал. Кък пък А4 , с 50 тди ще е шумно.?!!! Чак се изумявам...и леко не вярвам. Да не би предното стъкло да е сменявано с китайско и да пропуска шум...?
На 2.0 тди мотора се чува като електродвигател като е на idle , като е до 2500 rpm не се чува , след 3000 rpm леко загатва за него си с приятен равномерен звук на бензинка....
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от SimichOil »

димон написа: 18.07.2026, 00:03:08 На 2.0 тди мотора се чува като електродвигател като е на idle , като е до 2500 rpm не се чува , след 3000 rpm леко загатва за него си с приятен равномерен звук на бензинка....

Димо, покарай малко ЕА и после пак ще си говорим. [smilie=kiss3.gif]
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Audi A4 50 tdi

Мнение от Rangel »

Този ще е първия дизел, дето се чува като бензин... и в най-скъпите коли си "трака".
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от димон »

Абе, не трака !, нали съм карал и тракащ дизел.
Звукът е много равномерен , бих казал дори благороден, ама да не развалям темата на човека...
;)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Audi A4 50 tdi

Мнение от bega4kata »

димон написа: 18.07.2026, 00:03:08 Кък пък А4 , с 50 тди ще е шумно.?!!!
ве6 на ваг е много шумен мотор. Още от 2.5 тди до ден днешен. Непряга. [smilie=sarcastic.gif] Като го изгасиш получаваш облекчение.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Audi A4 50 tdi

Мнение от intense »

Доста по-тих е дизела на 4ката и спорен мен. Ама пак си трака де [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”