Колата: Audi a4 50 tdi - сиреч 3.0 tdi 286 к.с. със ZF кутия и mild hybrid. Колата е 2022г, на завидните 240 000 км (да, както и аз си казах - "бате, тая сигурно не е гасена"). Като добавим и че почти цялата (без тавана и задния капак) си беше за боя, я взех на доста добра цена - под 16 000 евро до Бг.
Относно задвижването - никакви забележки - моторът работи добре, адекватна скоростна кутия, много интуитивна и бърза. Харесва ми как превключва предавки, като цяло много ми допадна как върви. Извънградско, магистрално, по завои - перфектна е. Като всички ТДИ-та - и тая има малък кулер, и на топло се усеща. Има още един кулер, малък, горе върху мотора, който не знам каква работа върши, но явно компенсира оная малка пита зад предната броня, защото на топло време колата не забива муцуна, а си върви доволно, дори след дълъг преход.
Не съм карал кола с по хубави фарове. Нощно време супер осветеност, матрикса си знае работата, хубаво са го измислили. Нисък разход извънградско ( до Кавала и обратно средния е точно 7.0 на сто).
Колата е с пълен компетишън пакет, в това число и салон. Много красив салон. Багажникът е същия като на б8 - нито голям, нито малък.
И понеже не може всичко да е перфектно (далеч не е), трябва да отбележа и минусите:
Шумоизолация - слаба работа. Да, с предни акустични стъкла е, както и с челно такова, но шум има - от гуми, от вятър на магистрала, и най -вече ОТ МОТОРА. Последното направо ме същиса - нищо общо с предното B8.5. Неслучайно го сравнявам с него, тъй като пак беше 3.0 tdi. В старата генерация почти не се чува как работи двигателят, а при високи обороти само съвсем леко и приятно боботене, което доставя удоволствие, а тук - чуваш как дрънка всичко, все едно си седнал върху мотора. Старата даже имаше и разбит маховик на кутията и отвън на ниски обороти дрънкаше зловещо, а в купето нищо. Някъде по темите Самуил bega4kata беше писал, че при последното А3 са спестили от шумоизолация в сравнение с предното поколение.... ами и при А4 са спестили също. Акустичните стъкла вършат работа в ежедневен градски трафик, затваряш прозореца, и е абсолютна тишина, изолиран си от околната среда например като седиш на светофар или се влачиш по центъра, но на дълъг път не виждам особено значение предвид слабата шумоизолация на други места.
Окачване - трагедия - с 18 цола, с 19 цола няма значение - друса да си... мамата. Старото А4 беше също sline, тук даже има и drive select - дори на комфорт режим е далече от "комфорта" и возията на b8.5. Общо взето малко са се поизложили. Някога имах и 2008 А4ка пак с драйв селект - там имаше разлика осезаема между dinamic и comfort, тук почти не се усеща такава.
Относно хибридната система - с нея без нея - все тая - за 500 метра може да гаси мотора по инерция ( реално е старт стоп система в движение) или отделя кутията от мотора за момент - тогава ако си на 8 скорост и пише D8, изключва все едно на неутрална и изписва само D и оборотите падат на 900. Сигурно спестява някой друг лев за нафта, но не виждам особена файда.
Интериор и пространство вътре - Колата се усеща външно по - голяма от предната, усеща се и такава, но вътре си е същата теснотия - да, не е А6, ако беше като А6, никой нямаше да иска А6ца, но очаквах поне малко повече място особено на задните седалки, предвид увеличените външни габарити (може и седалките да изяждат от мястото - широки са). Относно тях - много красиви, но не и чак толкова комфортни - S line салонът е по - удобен според мен. Цял месец се мъча да си наглася седалката, все нещо не е като хората - усеща се на дълъг път след повече от 3 часа седене.
Като сложим +-вете и минусите, колата е хубава, но може какво повече да се иска.
За съжаление, се кара повече от 50% градско в София, което за този мотор и не само за него, а за всички дизели - си е мъка, плюс това, че тоя шестак не е от най -пъргавите за градско движение. И тук също има проблем - не знаех, че след 2020г са им заключени ECU-та на тия кошници и забравяме за dpf, egr off и подобни схеми, тъй като в момента е доста друдно отключването им на bench (разбирай и скъпо) и не е ясно какъв ще е резултатът след това.
Всички минуси бих преглътнал, единствено градското движение ме притеснява, защото тази кола очевидно не обича да тъпче по светофари - тук вината си е у мен, защото трябваще да взема бензинова, каквато, за съжаление, трудно се намира в този вид и екстри.