Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни и летни гуми)

Мнение от shibumi »

Благодаря на всички за споделеното мнение ! :)
Последните година две си мислех за Континентал, но както казах сложих Сумитомо и за момента съм доволен.

Относно Нокиан - предишната Шкода - Октавия Скаут 2008 , я карах само с НОКИАН и зимни и летни почти 10 години. Летните стандартно на Скаута са 17 цола с размер 225/50/17 а за зимни си взех друг чифт джанти 16 цола пак със препоръчителния размер 205/55/16. Като лично мнение нямам оплаквания от Нокиан, но последното място където ходя за сервиз на гуми - човека нещо не ги харесва и сподели препоръка да мина към друга марка. Тъй като сменх колата и трябваше да се купуват гуми стигнах до варината Сумитомо.Младежа, който купи предишната ми кола ( Скаута ) дойде заедно с мен и той да сложи нови гуми, и тъй като предшните летни бяха Нокиан З-лайн пак избра съшия модел. Та човека в сервиза... за пореден път изказа недоволство особено от летните модели на Нокиан, които се предлагат в България и за мое учудване се изказа много ласкаво за Сумитомо.
Много се радвам че има много други които са доволни и просто попъвам " личната статистика" по темата избор на гуми.
Опитвам се да чета доста ревюта за гуми, но личния опит и впечатления винаги са много полезни.
Днес "преобух" Фабията със стандартните 16 цола джанти и летните гуми и веднага усетих едно приятно усещане за добър контакт с пътя.
Както казах в предишно мнение , зимните са 15 цола но май са малко по-ниски... казвам, защото паркинга пред блока където живея е с малък тротоар, та със зимните гуми понякога се усеща леко задиране когато слизам или се качвам .. може би е по висок на някои места , но със летните джанти не съм забелязвал подбно нещо. Много ме е срам ама съвсем не помня какъв размер са зимните... , просто зная че са "сносни". Както споделих имам добри впечатления от НЕКСЕН .
Относно живота на гумите - сигурно не карам толкова много, но успявам да издържа по 4 сезона и тогава ги сменям. Не ми се е случило графера да се изхаби толкова, че да се налага смяна. Първите години минавах по около 15 хил. км на година, понякога повече , понякога малко по-малко. Но напоследък ( дори и преди карантината) някак си намаляха пътуванията. Горе долу по колко километра трябва да минаваш годишно, за да свърши грайфера за две години ??? :)

Дали някой има време и умения да направи таблица със размери , където да се съберат повече мнения и да се направи анализ на база на повече данни ???

Поздрави :)
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

То не е само до размер. Нещата са комплексни. Едно е да четеш тест на Адак, където Конти печели, съвсем друго е да си купиш с последните пари румънски континентал балонна гума на 65 височина. С 5лв по-евтина от конкретен сайт. После да се окаже с Дот на 2г и крива от подмятане по складовете.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

И накрая може да се окаже, че и сръбски Тигар е за предпочитане, защото е пресен, тредуеъра му е 100 вместо 400 или 800 и не е крив. А не фигурира в никакви статистики.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Ей го Tradeware 320 на Кумхо-то,
Изображение
Günter Stg 1
shibumi

Škoda Фен

Гараж: Fabia 1 2006 1.4 TDI PD 80 ps, Octavia Scout 2008 2.0 TDI PD 140 ps, Fabia 1 VRS 2005 :) , Fabia 1 1.9 SDI

Мнение от shibumi »

Привет, с риск да прозвучи много аматьорско... какво означава Tradeware ???
Погледнах в нета и до колкото видях е индекс свързан с изпозлването на гумите, но ще съм много благодарен , ако някой има време и обясни нещата в малко по-достъпен вариант :)

Поздрави
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Колко бързо се износва гумата.
Колкото е по голям, толкова по дълъг живот има.
Най малко число имат обикновено най добрите и спортни гуми.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

димон, Привет, сега видях че и аз съм със BC 100 :) Много съм отнесен.
Но наистина много добре стои колата на пътя с тези гуми. Ден след като махнах зимните и пак се "обух" с летни, на едно място където минавам почти всеки ден, взех завоя с малко по-висока скорост от колкото със зимните... и наистина усещането беше доста различно!
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

shibumi написа: 20.04.2020, 18:13:31 Привет, сега видях че и аз съм със BC 100 :) Много съм отнесен.
Но наистина много добре стои колата на пътя с тези гуми. Ден след като махнах зимните и пак се "обух" с летни, на едно място където минавам почти всеки ден, взех завоя с малко по-висока скорост от колкото със зимните... и наистина усещането беше доста различно!
В смисъл ?
По-стабилно или напротив ?
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Привет,
моля за извинение !!!
Точно така, доста по стабилно е усещането . Разбира се зимните са 15 цола и по тесни 195 ако не греша, а летните 16 цола 205, но усещането е доста повече стабилност. Сравнявам примерно със Скаута , където пак зимните бяха един размер в цолажа надолу - летните 17 на 225, зимните 16 на 205 , но не помня там да съм усещал чак такава разлика при смяната на зимни със летни гуми.
Тоест мнението ми е много положително за летните ВС 100 на Сумитомо !!! Много добре се държат. Изключително приятни впечатления имам !

Поздрави
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Покарах днес из София.... Ами, усещането е ,че каквито и гуми да сложиш, няма смисъл, както казват тъмнозелените [smilie=sarcastic.gif]
Освен, ако няма разработка на гуми за "гняс" - кал, вода, масло, фекални води и каквото се сетите [smilie=fool.gif] Така не съм се пързалял и зимата. Няма спиране, няма тръгване, изгореха ми ламБичките по таблото на системите за сигурност [smilie=sarcastic.gif]
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Taratajki написа: 21.04.2020, 13:49:20 Аватар
Taratajki

Škoda Ентусиаст
Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 3 2.0 tdi
Обратна връзка: Свържи се с Taratajki

Непрочетено мнение от Taratajki » 21.04.2020, 13:49:20
Покарах днес из София.... Ами, усещането е ,че каквито и гуми да сложиш, няма смисъл, както казват тъмнозелените [smilie=sarcastic.gif]
Освен, ако няма разработка на гуми за "гняс" - кал, вода, масло, фекални води и каквото се сетите [smilie=fool.gif] Така не съм се пързалял и зимата. Няма спиране, няма тръгване, изгореха ми ламБичките по таблото на системите за сигурност
Хм, за коя част на София говориш...
Със сигурност има какво да се желае от улиците, но до колко състоянието им зависи от нас ?
Според някои статии , които съм чел в списания( без да претендирам за задълбочени познания в сферата) понякога наличието на прекалено много системи не води задължително до по-добър резултат в управлението на автомобила. Или както казват системите се "борят" помежду си .
Или просто става дума за няколкото дни в които времето наистина беше ужасно.
А за какви гуми става въпрос ?
Поздрави
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Пак по темата за гумите.
Дали някой има лични впечатления от гуми с подобна технология ?
https://www.continental.bg/leki-gumi/te ... /contiseal

Доколкото съм чел още няколко компании предлагат подобна технология, но дали съотношението между разликата в цената на "нормална" гума и Конти-сиал си заслужава ?
Със навлизането на много бюджетни марки на пазара и доближаването на качествата между премиум марките и другите дали не е по-добре да се мисли в насока по-честа смяна .

Поздрави
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

shibumi написа: 23.04.2020, 20:19:14 Хм, за коя част на София говориш...
За всичката София говоря [smilie=sarcastic.gif]
Ти, ако знаеш накоя улица/булевард без кал и говна по нея, ползвай я колкото можеш повече ;) До следващия дъжд.
Колкото до системите, аз съм доволен от тях. Предпазват ме до тук доста добре, а и на Шкода са сравнително предвидими.
Гумите, с които съм в момента са michelin на октавията и hankook, на фабията. И с двете коли е едно и също, лизга се, та се не трае [smilie=sarcastic.gif] И с двете съм излизал в чужбина, Австрия, Германия, Хърватия, Гърция не е като да не знам как се държат същите гуми на читав път.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

Е вие много драматизъм вкарвате. София градско си е София градско. И аз карам на ден между 50 и 100 км, но не виждам трагедия. А не движа с 50 по ограниченията,но и не развивам междугалактическа скорост от светофар до светофар,че да ми свети катапулта [smilie=sarcastic.gif]
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
shibumi

Škoda Фен

Мнение от shibumi »

Taratajki написа: 23.04.2020, 21:21:13
shibumi написа: 23.04.2020, 20:19:14 Хм, за коя част на София говориш...
За всичката София говоря [smilie=sarcastic.gif]
Ти, ако знаеш накоя улица/булевард без кал и говна по нея, ползвай я колкото можеш повече ;) До следващия дъжд.
Колкото до системите, аз съм доволен от тях. Предпазват ме до тук доста добре, а и на Шкода са сравнително предвидими.
Гумите, с които съм в момента са michelin на октавията и hankook, на фабията. И с двете коли е едно и също, лизга се, та се не трае [smilie=sarcastic.gif] И с двете съм излизал в чужбина, Австрия, Германия, Хърватия, Гърция не е като да не знам как се държат същите гуми на читав път.
Може би е заради извънредното положение, може би поради друга причина.. но напоследък почти всяка вечер минава камион- цистерна по малките улички в квартала. Дали само симулира дейност или наистина чисти не мога да кажа със сигурност, но нямам наблюдения да е толкова зле колкото казваш.
Темата за пътищата в чужбина е дълга. Нямам претенции да имам такава компетентност,че да я анализирам достатъчно. Само ще кажа,че почти нявсякъде по света има добри и не толкова добри пътища.Единственото място за което се сещам,че почти всички пътища са на много добро ниво са Обединените Арабски Емирства - бил съм в Абу Даби и Дубай и там наистина пътната настилка е на много високо ниво. Иначе съм бил на 4 континента и на всякъде има добри и както казах не толкова добри.
Системите със сигурност помагат,но на моята кола не са чак толкова много и не ми пречат. Не съм пробвал новите системи на Шкода така че не е редно да кометирам, ако наистина настройките са по-балансирани от колкото на другите марки, това е добре, все пак сме във форума на Шкода и всеки подобен факт потвърждава,че сме направили правилен избор за марка.
Нямам наблюдения върху michelin и hankook и не мога да кометирам.

Поздрави
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”