Последните година две си мислех за Континентал, но както казах сложих Сумитомо и за момента съм доволен.
Относно Нокиан - предишната Шкода - Октавия Скаут 2008 , я карах само с НОКИАН и зимни и летни почти 10 години. Летните стандартно на Скаута са 17 цола с размер 225/50/17 а за зимни си взех друг чифт джанти 16 цола пак със препоръчителния размер 205/55/16. Като лично мнение нямам оплаквания от Нокиан, но последното място където ходя за сервиз на гуми - човека нещо не ги харесва и сподели препоръка да мина към друга марка. Тъй като сменх колата и трябваше да се купуват гуми стигнах до варината Сумитомо.Младежа, който купи предишната ми кола ( Скаута ) дойде заедно с мен и той да сложи нови гуми, и тъй като предшните летни бяха Нокиан З-лайн пак избра съшия модел. Та човека в сервиза... за пореден път изказа недоволство особено от летните модели на Нокиан, които се предлагат в България и за мое учудване се изказа много ласкаво за Сумитомо.
Много се радвам че има много други които са доволни и просто попъвам " личната статистика" по темата избор на гуми.
Опитвам се да чета доста ревюта за гуми, но личния опит и впечатления винаги са много полезни.
Днес "преобух" Фабията със стандартните 16 цола джанти и летните гуми и веднага усетих едно приятно усещане за добър контакт с пътя.
Както казах в предишно мнение , зимните са 15 цола но май са малко по-ниски... казвам, защото паркинга пред блока където живея е с малък тротоар, та със зимните гуми понякога се усеща леко задиране когато слизам или се качвам .. може би е по висок на някои места , но със летните джанти не съм забелязвал подбно нещо. Много ме е срам ама съвсем не помня какъв размер са зимните... , просто зная че са "сносни". Както споделих имам добри впечатления от НЕКСЕН .
Относно живота на гумите - сигурно не карам толкова много, но успявам да издържа по 4 сезона и тогава ги сменям. Не ми се е случило графера да се изхаби толкова, че да се налага смяна. Първите години минавах по около 15 хил. км на година, понякога повече , понякога малко по-малко. Но напоследък ( дори и преди карантината) някак си намаляха пътуванията. Горе долу по колко километра трябва да минаваш годишно, за да свърши грайфера за две години ???
Дали някой има време и умения да направи таблица със размери , където да се съберат повече мнения и да се направи анализ на база на повече данни ???
Поздрави