Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

От една страна си прав.
От друга... коли няма... като дойде и да речем ти се занаитиш, че не те компенсират справедливо... ми то .... те ще са силните защото имат опашка от чакащи.
Т.е не бива да се изпуска момента...

Вчера бях в Рено - и там същото - целия шоурум бе пред издаване без една кола, а имаше десетина изкуствено задържани щот иначе.... коли няма дори за шоурума....
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Така, пратиха ми снощи от ЕТ писмо с условия и опции за неустойки. Няма да влизам в подробности, писмото се състои от 2 документа, първата част е прелюдия за световната криза за чипове, че колата още не е готова и не могат да се ангажират със срокове, затова предлагат споразумение. Щели да направят всичко възможно началото на следващата година да се довърши, достави и т.н.

Втората част е самото споразумение, в което ми предлагат твърда сума от 1% от стойността на автомобила, но ги освобождавам от всякакви срокове за доставка и бъдещи неустойки. Сумата може да се ползва за каквото си поискам под формата на гуми (и Континентал), обслужвания или аксесоари. Истински забавна точка в документа беше, че настъпилите увеличения в цената на автомобила от подписването на първоначалния договор ще се покрият от тях. Директно им казах по телефона тази сутрин специално за това, че имаме ясен договор колко струва този автомобил и че подобни точки нямат никаква стойност и са излишни.

Накрая, след кратка математика, какво биха ми дължали, ако тази кола дойде февруари месец по първоначалния договор (1% от капарото на ден), сумата излиза повече от посочената в споразумението. Тоест не виждам никаква логика, нито финансова, нито като условия (да се откажа от единствения фактор, дето играе за мене в тоя договор, а именно срокът) да подпиша това споразумение. Просто ще си искам неустойките по първоначалния договор, защото ако колата се забави повече от февруари, те ще се трупат и ще са в още по-големи размери.

Това е накратко.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

YYakovliev написа: 22.12.2021, 10:14:47 Просто ще си искам неустойките по първоначалния договор
Много правилно [smilie=thank_you2.gif]
Тия са ебаси наглеците. 1% [smilie=fool.gif]
Почвай пазарлъка, кажи им, че ти се струва ,че има печатна грешка и според теб е 10%, на което може да се навиеш [smilie=sarcastic.gif]
Последно промяна от Taratajki на 22.12.2021, 10:24:20, променено общо 1 път.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Чакай сега.

С едното писмо, те обявяват форс мажор - т.е. "непреодолима сила".
Което е важно, защото най-вероятно по силата на първият (оригиналния) ти договор с тях има клауза, че те не дължат неустоика в случай на форс мажор. Какъвто те обявяват сега.

С две думи - ако до момента имат забавяне от 3-4-5 месеца, си го смяташ по сумата по договора, и от вчера вече тази неустойка спира да се начислява, защото те се позовават на форс мажор. В което има логика, защото наистина вината за недоставянето на колата не е тяхна.

Предложената неустойка най-вероятно е сумата по забавянето от 3-4-5 месеца, до вчера.

Аз на твое място бих им отговорил, че искам потвърждение от тяхна страна дали наистина се позовават на форс мажор (не е съвсем ясно от тяхното писмо).
Второ, бих им отказал подписването на допълнителното споразумение, защото то май нищо не променя по същество. Бих им казал, че оригиналното споразумение между теб и тях си остава в сила и си очакваш колата във възможно най-кратки срокове. Всякакви диспути за неустойки, компенсации и тн ще се разрешават след пристигане на колата.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Като са знаели, че ще има забавяне що взимат поръчката? Завода, 101% има ежедневна комуникация с доставчици и знаят кое какво ще дойде, и са планирали месеци и година напред. Да не се окаже, че за приоритетните пазари първи заминават дошлите части, щото тия 2-5к коли дето продват в Бг са капка в морето ...
@YYakovliev, аз бих се консултирал с адвокат. Не вярвам повече от 50-100лв да е такава консултация.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

kograman написа: 22.12.2021, 10:31:52 аз бих се консултирал с адвокат.
Тук си прав [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Вече се консултирам.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

YYakovliev написа: 22.12.2021, 10:14:47 пратиха ми снощи от ЕТ писмо с условия и опции за неустойки
Препополагам че си наясно , но все пак води комуникацията по такъв начин че да имаш на хартия цялата комуникация накрая. Топ индексиране от ЕТ [smilie=sarcastic.gif] .
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Мързи ме да си търся договора, но почвам да се замислям, дали вътре няма клауза за индексиране на цените при ...... определени обстоятелства? Щом са си отворили устата да обявят, че при споразумение, те ще поемат негатива от поскъпването, да не се окаже, че в първичния договор има клауза, която ги пази?
Бееееее.....
Аватар
redalex

Skoda Electric

Мнение от redalex »

Индексиране на цени - съмнявам се. Още повече, че в предложението към Явор му казват, че няма да ги индексират.
Вариантите са 2:
1. Остава си сегашния договор и си чака колата, когато дойде, като те ще дължат неустойка за 3-4 месеца (до датата, на която обявават форс мажор)
2. Развалят договора, връщат му на Явор парите, а те тази кола ще я продават с 8-10к отгоре...когато дойде.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Аз имам питане - ЕТ могат ли те да инициират разваляне на договора и връщане на капарото на клиента? Защото ако могат, то те са в доста по-изгодна позиция от Явор и може да го натиснат да приеме предложението им. А и те са наясно, че тая кола супер бързо ще я продадат след това и то по-скъпо.
Изображение
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Мнение от YYakovliev »

Има точка за разтрогване на договора от ДОСТАВЧИКА, само ако аз не изпълнявам задълженията си описани в него, каквито аз реално нямам към момента, защото всички досега съм изпълнил.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Какъв форс мажор тея луди ли са?
Няма тук непреодолима сила, просто не искат да платят по-скъпата цена за други чипов и да ги купуват по 10 лв бройката вместо по 1 лев, но това не е непреодолима сила, а е директна загуба за тях, но щом са се ангажирали с договор, то трябва да си го изпълнят без значение дали ще са на печалба или на загуба накрая, договора си е договор.
Непреодолима сила е ако въобще не могат да се доставят чипове, а не че не могат да се доставят на евтината цена, но пък могат да се доставят на скъпата, но на тях не им изнася, но това не е непреодолима сила.

Дано да случиш на добър адвокат. Да направи така, че чакането и похабените нерви да си струват наистина.
Günter Stg 1
Аватар
redalex

Skoda Electric

Мнение от redalex »

dimibo написа: 22.12.2021, 11:50:22 Какъв форс мажор тея луди ли са?
Няма тук непреодолима сила
Абе не е като да няма. Освен, ако не знаеш таен доставчик на чипове, платки и процесори :)

Големи фирми и производители обявяваха такъв форс мажор още през лятото.
От това, което видях в писмото до Явор - не съм сигурен, че ЕТ обявяват форс мажор. Трябва да се търси изясняване от тях.

От друга страна - подозирам, че ЕТ иска да си спести едни 500-1000 лева, колкото би излязла цялата неустойка...освен, ако не очакват някакво друго допълнително грандиозно забавяне.
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

redalex написа: 22.12.2021, 11:57:28 Абе не е като да няма. Освен, ако не знаеш таен доставчик на чипове, платки и процесори
Всичко е въпрос на пари.
И при моите доставчици имаше "проблем" с чиповете, но като им потвърдих, че ми трябват спешно едни неща и че съм ОК с 35% еднократно, само за тази поръчка, увеличение на цената на изделието, и да видиш как се правят и доставят сума бройки за 2-3 седмици.

redalex написа: 22.12.2021, 11:57:28 От друга страна - подозирам, че ЕТ иска да си спести едни 500-1000 лева, колкото би излязла цялата неустойка...освен, ако не очакват някакво друго допълнително грандиозно забавяне.
Това ми е по логично, да знаят за такова забавяне и да гледат да си вържат гащите докато не е станало публично достояние.
Günter Stg 1
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”