Историята на един "прероден" Superb III Facelift

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

dimibo написа: 22.12.2021, 11:50:22 просто не искат да платят по-скъпата цена за други чипов и да ги купуват по 10 лв бройката
Не е така, чипове наистина няма. Не ми се влиза в детайли, но нямам как официален доставчик да ти продаде чипове на 10-торна цена. Можеш да ги купиш на такива цени от шанаджийските доставчици от Китай, което е много рисково, защото нямаш гаранция за произхода им. Това много често са чипове изпаднали от линията за контрол. Автомобилен производител ако прави такива неща (да купува от шанаджиите)... бегай с 200. При тях всеки компонент е с документиран произход до деня на производство. И се знае година ппреди да е произведен при кого ще отиде.

Реално цената на чиповете с ордер преди година, няма как да им се е вдигнала. Наистина ги няма. За в бъдеще сигурно ще поскъпнат, но това вече е друга тема.
Последно промяна от Цецо75 на 22.12.2021, 12:12:16, променено общо 4 пъти.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

@dimibo, е точно за това си говорим. В момента всеки гледа да изкара пари колкото се може повече за единица изделие, като използва короната за оправдание. Спекула и инфлацията расте прогресивно. Не сам в БГ разбира се. Тук по стар обичай се действа следварително, и на принципа `Човека взе парите и каза ше видим ..`.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
dimibo

Škoda Ludicrous

Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10

Мнение от dimibo »

Цецо75 написа: 22.12.2021, 12:06:37 Не е така, чипове наистина няма. Не ми се влиза в детайли, но нямам как официален доставчик да ти продаде чипове на 10-торна цена.
Има, има.
Щом за едни има, а за други няма, значи някъде по веригата се къса нишката, но не и при производителя.

Мен ми произведоха 560 бройки от нещо, което Май месец ми го обявиха като спряно от производство поради недостиг на чипове, но понеже нали навсякъде всичко става с "имам човек", се оказа, че са спени от производство не защото няма чипове, а защото цената на чиповете вече не била рентабилна спрямо крайната цена на нещото, и понеже не могат да вдигнат цената достатъчно, че да компенсират разликата то решили да го спрат от производство, като цената на която го купувах не беше пипана последните 10 години, т.е. знаеш, че обикновено електрониката поевтинява с годините, но тук не, и по цял свят мрънкахме, че ни продават скъпо, та какво остава да ни вдигнат трайно цената.

А и аз не купувам само чиповете, аз купувам готово изделие от производител, който обслужва целия свят, не е само до определени държави и континенти.
Цецо75 написа: 22.12.2021, 12:06:37 Реално цената на чиповете с ордер преди година, няма как да им се е вдигнала. Наистина ги няма. За в бъдеще сигурно ще поскъпнат, но това вече е друга тема.
На всеки нормален, не шано, чип, щампована има дата на производство, като започнат да ти идват чиповете обърни внимание кога са произведени.
Günter Stg 1
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

dimibo, Човек има голямо значение, когато говорим за "нещо" в 560 броя и за автомобилната индустрия. Горе долу е като да се пазариш за череши с баба на женския пазар и да договаряш кораб със зърно.

В автомобилната индустрия чиповете са с гарантиран лайфтайм 10+ години и няма такъв филм - спрени, щото не им били рентабилни. Ако фирма си позволи да направи такова нещо, ще бъде ликвидирана от съдебни дела и регулаторни санкции. Договарят се с години напред.

А, че цените ще се вдигат както казах е друга тема. Но това, VW да иде и да купи от друг дистрибутор чипове на x10 цена - няма как да стане. Седят и си чакат квотата.
dimibo написа: 22.12.2021, 12:28:25 На всеки нормален, не шано, чип, щампована има дата на производство, като започнат да ти идват чиповете обърни внимание кога са произведени.
Ох, нали това ти обяснявам - това какво виждаме аз и ти няма нищо общо с това, което виждат във VW. Там чипа не само е щампован, щампована е ролката, щампован е кашона с ролки, камиона с кашони, кораба с контейнери и така до самата поточна линия. Ти (или хората от които купуваш изделието) и аз работим през дистрибутори на поне 2 а най-често и повече нива. Там може да се разместват сорсове на произход. При автомобилните такива филми няма - той знае кой чип кога му е слязал от линията до час и минути. Има най-много едно ниво на посредник, а най-често няма въобще.

А това за щампите... не ми говори, че ми е черно. Ролка с 3000 броя, ненам си колко хиляди лева, купени на 10 торна цена, но сорса е не обичайния... уж проверен. Маркирани, щамповани... не различимо от ... другите. Пускаме, всичко ток. До един момент в който установихме, че има "малка" разлика. Оплакването е към арменския поп... Та така с чиповете на 10 торна цена. В момента имам тарелки с процесори купени по тези схеми (на 10 торна цена), които съм нарочил за хвърляне. Иде реч за хиляди левове. Просто не смея да ги сложа, държа ги за последен шанс. Но ако успея да се вредя за квота от официалния - просто ще ги изхвърля.

Както и да е, да спираме, че оспамихме темата.
Последно промяна от Цецо75 на 22.12.2021, 12:53:07, променено общо 1 път.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

@Цецо75, донякъде е така, но в аутомотива доставчиците са на tiers. Колкото нагоре се изкачваш толкова повече пари изкарваш но и риска е по-голям. Не мисля че VW в случая чакат само на 1.
Според мен знаят кога какво ще бъде досатвено към тях от подизпълнителите, и разпределят към приоритетните пазари и договори които имат.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

kograman написа: 22.12.2021, 12:49:37 и разпределят към приоритетните пазари и договори които имат.
Това с преоритетните пазари/договори е повече от сигурно. В такива моменти си степенуваш клиентите и си правиш сметка, кои можеш да си позволиш да изгубиш. Мисълта ми е, че няма такъв филм при авто индустрията - чипове евтини няма, затова ще купя на 10торна цена. Не е проблема в цената, а в произхода им.
Бееееее.....
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

И това е така. Такива решения не се взимат от днес за вчера. Основното е произхода и последствията след това.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Докато си чаках преди 7-8 месеца за AAWireless постоянно следях собственика на проекта какво публикуваше като updates. Имаше проблеми с определени чипове и споделяше, че намира чипове от даден доставчик, но малко след това същите тези чипове ги продава на някой друг, който в момента дава по-висока цена. И за теб остава варианта да чакаш още докато има нови наличности или да ти върне парите, но във втория случай пък няма от къде другаде да ги намериш. Но това естествено се прави от доставчиците към малки клиенти. Към автомобилните производители ме съмнява някой доставчик да си позволи да направи такава мизерия, а и с тях може и да подписват някакви договори и да са правно обвързани тези доставки.
Изображение
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До "ВСИЧКИ" - А защо вече около 2 Години не се появяват нови производители на чипове?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

Преди това да не би да са се накъсали да никнат фабрики за чипове :) ?
Не знам дали имаш идея колко скъпо оборудване имат топ фабриките и колко персонал им трябва дето да разбира материята.
Да не казвам, че сигурно има 1-2 фирми в света дето правят въпросното оборудване.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Мичев -
Мичев написа: 22.12.2021, 13:43:32 има 1-2 фирми в света дето правят въпросното оборудване
И сега 2 Години не го правят, така ли? Смисъл - фалирали са?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

Пичове, че има криза с чиповете - има. Обаче всичко е въпрос на квоти и заявки и тези, които са си подредили нещата не страдат чак толкова. Имам приятели, които работят точно в аутомотив индустрията и то в частта, свързана с чипове и черпя инфо от изовра.

Проблемите са 2:
- по-ниските квоти, които нашите сладури от ЕТ са заявили за дадени модели на годишна база. Всичко над тази квота при такава криза отива в девете глуха, както е с колата на Явор.
- VAG не са си планирали добре алтернативите и/или просто не искат да платят повечко за алтернативи, както е казал @dimibo, . То не са само VAG, ама сега става дума за тях.

Като пример - защо някой не си поръча нова A6-ца в Германия - обзалагам че, че няма да чака колкото Явор:)

@YYakovliev, с риск да се повторя и отново да не се съгласиш с мен - аз бих се отказал от тази кола. Но това е просто моето мнение:)
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

И като я откаже какво да направи? Чакал 8 месеца и сега да я откаже, то това е най-абсурдното. За да ходи да поръча другаде някоя? Щото тя няма да се забави?
shpeki

Škoda Ludicrous

Мнение от shpeki »

tuningmania написа: 22.12.2021, 13:21:35 До "ВСИЧКИ" - А защо вече около 2 Години не се появяват нови производители на чипове?
Нови няма как да се появят, прекалено е скъпо плюс ноу хау. На всеки няколко години е нов процес за чиповете.
Но TSMC и Samsung обявиха миналта година, че инвестират 30+ (примерно) милиарда за нови фабрики но те ще заработят 2023 г.
Както казаха всичко е планирано с години напред и няма как да стане от днес за утре или от тази до другата година.
Предполагам и никой не иска да поръча прекалено големи бройки ако може въобще да се дореди за да не стане като 2017 г с АМД които заради криптобума поръчаха много чипове но докато реално стигнат до пазара (мисля 6 месеца) криптобума беше отминал и нямаха продаване.
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

Rangel написа: 22.12.2021, 14:10:35 И като я откаже какво да направи? Чакал 8 месеца и сега да я откаже, то това е най-абсурдното. За да ходи да поръча другаде някоя? Щото тя няма да се забави?
Коли има в чужбинско, малко употребявани, в гаранция, без значение марка и модел. И цените не са толкова надути, колкото изглежда. BMW (давам пример тях, понеже ги следя) продължават да си вкарват 0/1/2 годишни коли на много малко км на цени под тези на нови в магазина. И с други марки положението е подобно.

За мен (повтарям - за мен) това да чакам една кола цяла година и като(ако) ми я стоварят тя почти да е вече стар модел, на всичкото отгоре без смислена неустойка, след като много добре са знаели колко ще се чака като са вземали поръчката си е чиста проба мазохизъм. Но както казах - всеки си решава.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”