dimibo, Човек има голямо значение, когато говорим за "нещо" в 560 броя и за автомобилната индустрия. Горе долу е като да се пазариш за череши с баба на женския пазар и да договаряш кораб със зърно.
В автомобилната индустрия чиповете са с гарантиран лайфтайм 10+ години и няма такъв филм - спрени, щото не им били рентабилни. Ако фирма си позволи да направи такова нещо, ще бъде ликвидирана от съдебни дела и регулаторни санкции. Договарят се с години напред.
А, че цените ще се вдигат както казах е друга тема. Но това, VW да иде и да купи от друг дистрибутор чипове на x10 цена - няма как да стане. Седят и си чакат квотата.
dimibo написа: 22.12.2021, 12:28:25
На всеки нормален, не шано, чип, щампована има дата на производство, като започнат да ти идват чиповете обърни внимание кога са произведени.
Ох, нали това ти обяснявам - това какво виждаме аз и ти няма нищо общо с това, което виждат във VW. Там чипа не само е щампован, щампована е ролката, щампован е кашона с ролки, камиона с кашони, кораба с контейнери и така до самата поточна линия. Ти (или хората от които купуваш изделието) и аз работим през дистрибутори на поне 2 а най-често и повече нива. Там може да се разместват сорсове на произход. При автомобилните такива филми няма - той знае кой чип кога му е слязал от линията до час и минути. Има най-много едно ниво на посредник, а най-често няма въобще.
А това за щампите... не ми говори, че ми е черно. Ролка с 3000 броя, ненам си колко хиляди лева, купени на 10 торна цена, но сорса е не обичайния... уж проверен. Маркирани, щамповани... не различимо от ... другите. Пускаме, всичко ток. До един момент в който установихме, че има "малка" разлика. Оплакването е към арменския поп... Та така с чиповете на 10 торна цена. В момента имам тарелки с процесори купени по тези схеми (на 10 торна цена), които съм нарочил за хвърляне. Иде реч за хиляди левове. Просто не смея да ги сложа, държа ги за последен шанс. Но ако успея да се вредя за квота от официалния - просто ще ги изхвърля.
Както и да е, да спираме, че оспамихме темата.
Бееееее.....