Октавия 4 / Octavia IV - общо обсъждане на модела

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

smoke написа: 10.08.2022, 20:48:14 Колата идва без кука за теглене! WTF! Има дупки с резби за завиване на кука отпред и отзад, но кука няма в комплекта в багажника! Не можах и да намеря като резервна част.
Връщам си думите назад и се извинявам на Шкода. Кука всъщност ИМА в комплекта в багажника!
Понеже куката е боядисана черна (докато на О2 беше сребриста) и е сложена отдолу под ключа за гуми в комплекта, тя се слива с тъмния стиропор и не съм я видял. Днес, когато слагах разни дреболии в свободните отделения на стиропора, гледам там отдолу нещо черно и дебело и "О, боже, куката!" :)

П.П. Иначе я има и като резервна част, струва 79 лв в Еуратек. Добре, че досега не се засилих да купя :)
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Колата я поръчах с екстрата "Отделение за вещи под пасажерската седалка", като си мислех, че това ще е като кутиите на О2 и О3. Оказа се, че е кутия, но е много по-малка от тези на О2/03 и на практика е почти неизползваема. Ето снимки на кутията на О4 - опънатите ми напред пръсти опират в задната част на кутията (тя е дълбока само 6-7 см), а разтворените ми пръсти (палецът и кутрето) опират в двете страни на "кутията":

Изображение
Изображение

Ето за сравнение какви големи са кутиите на О2 и О3:
Изображение
Изображение

В кутията на О2 събирам без проблем радар-детектор и навигационна система с калъфите им, кабелите им и зарядните им, щипка за закачане на телефон на стъклото, разклонител на запалката (доста е обемен) и още 1-2 такива неща заедно.

А в кутията на О4 не виждам какво може да се събере освен един малък телефон и зарядното му. Дори и малък сгъваем чадър не може да се събере, защото е по-дълъг от вътрешната широчина на "кутията". Иначе като пипах под седалката, отзад зад кутията има още поне 10 см празно място. Не знам защо тогава са я направили толкова плитка. Както и да е - не е голям проблем ...
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

О4 идва стандартно без задни калобрани (зa разлика от О2 Elegance, която беше с такива стандартно). Без калобрани задните гуми мятат кал по бялата броня зад колелата и става грозна картина. Затова купих и монтирах задни калобрани:

Изображение
Изображение
Изображение

(Съжалявам за малко неясните снимки. Фотоапаратът се настрои към силния искрящ снежнобял цвят и черните детайли станаха много тъмни).

Според мен черните калобрани идеално се вписват в черните джанти, черните подкалници, черните странични отвори на бронята и черната ѝ задна долна част. Освен това погледнато отзад дават илюзия за малко по-голяма широчина на задницата. Много съм доволен от калобраните!
pepi

Škoda Фен²

Гараж: Octavia

Мнение от pepi »

Сложи и предни. Да е завършено.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

На мен предните ми стоят грозно. Говоря от личен опит на О2 и О3. И на О4 най-вероятно ще е същото.
Но това си е мое мнение, де. Иначе са практични и намаляват мятането по предните врати.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

pepi написа: 19.08.2022, 21:42:02 Сложи и предни. Да е завършено.
Задните калобрани добре се вписват, дори с тях колата ми изглежда по-добре отколкото без тях. Но предни калобрани ми стоят малко натрапчиво, а и на RS още пó не на място стоят, затова засега не мисля да слагам предни. Ето две снимки от Briskoda на O4 RS с предни и задни:

Изображение
Изображение

Иначе знам, че без предни калобрани гумите ще хвърлят кал по праговете (знам го от опит с моята О2), но въпреки това давам пас за предните.
ABBC3_OFFTOPIC
Задните калобрани имат и една скрита полза - когато паркирам успоредно назад с моята О2 и има висок бордюр, ако съм отишъл много към бордюра, калобранът забира в бордюра (калобранът не се поврежда от това) и аз спирам преди бордюрът да е ударил нещо.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

@smoke,
Честита придобивка, само безаварийно и консумативи.

Около 10 пъти препрочетох всичко написано.
Ще кажа каквото мисля.

Човек?Спри с тая Октавия 2 , честно.Става банално.
Автомобил мислен преди 22 години .И автомобил мислен в началото на 2018.
Едното Елеганс , Другото 🔝🔝🔝 варианта на Октавия.
Аз се потресох от целите 18 на брой неща, които според теб , извинявай , че на ТИ почнах веднага🍺, не са ОК🙄😳 и са изтъкнати като негативи.
VRS e максимално спортно ориентиран модел.
Специално за седалките и жабката - добре, че изобщо я има, защото подобен тип Корита не позволяват каквото и да било, даже липсва памет при някои марки.
Позицията на седене се цели да е максимално ниска с цел спортно усещане и това е една от причините за дръжката,жабката, да не говорим, че замисълът е тази кола да се управлява 100% от времето с двете ръце на волана.
Най-общо казано това е спортен седан, а при тях основното е агресията и спортните неща.
Всичко друго е на заден план.
Изискванията преди 20+ години са били едни, сега са други.
Просто сравненията не са адекватни.

Поздрави
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:39 Автомобил мислен преди 22 години
18
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:3918
2004 е пуснат, Стефчо, а е бил на чертежите от преди 3-5г преди това .
Ся всичко е дигитализирано и сроковете са минимални
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:39 само безаварийно и консумативи.
Благодаря!
Аз се моля най-вече за незабравими преживявания и удоволствие от шофирането :)
ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:39 Аз се потресох от целите 18 на брой неща, които според теб не са ОК и са изтъкнати като негативи.
VRS e максимално спортно ориентиран модел.
От въпросните неща, които съм коментирал като негативи, само седалките и кората на мотора са нещо, което е специфично за RS. Останалите неща от списъка са същите и при другите модификации на О4.

Изказал съм личното си мнение, с което не задължавам никого. Имам О2 и затова сравнявам с нея. Нали темата е за обсъждане на модела? Какво обсъждане да има, ако не правим сравнение с нещо друго? И кое е по-подходящо за сравнение, ако не предшественик на модела?

Очаквам кола, която е 16 годин' по-нов наследник на О2, да е във всичко по-добра. Съжалявам, ама някои неща не са по-добре и затова съм ги коментирал. Видимостта (и през задното стъкло, и на страничните огледала, и пред предния капак) е по-зле от на О2. Подлакътниците, отделенията за вещи и очила, копчетата за отваряне на стъклата и управление на огледалата са по-зле. Други неща пък са много по-добре и също съм ги коментирал.

Коментирал съм ги, защото друг не ги е коментирал и затова мисля, че биха били полезни на останалите. Например, преди време, когато се чудех "с DCC или без DCC" питах за впечатления от DCC-то, никой нищо не отговори, не можеше и да се пробва в Еуратек, затова го поръчах насляпо. А ето тук аз съм казал впечатление от първа ръка. Препоръчвам го, страхотно е на Comfort по ръбестите улици, но би било ОК и без него. А за въпросната кутия под пасажерската седалка, ще те поздравя, ако намериш някъде в Интернет коментар или снимка. Аз не можах.
ЦецоNOL написа: 19.08.2022, 23:04:39 VRS e максимално спортно ориентиран модел.
Тук ще се усмихна :)

П.П. А вече не се казва vRS, а само RS. Емблемата остава "vRS", но името на модификацията вече е само RS.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

smoke написа: 10.08.2022, 20:48:14 трислойните акустични
Акустичните стъкла чувствително по-дебели ли са сравненни с тези на О2 например. Как е шума вътре в колата при висока скорост?
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Самите стъкла са доста по-тънки от обикновени такива. Просто са две и между тях има поставена изолация. Помагат доста при магистрално каране, но по-скоро спомагат за цялостното усещане в съчетание с други фактори - добра изолация на цялата кола основно, вместо да го създават.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Имаш предвид, че всяко едно от двете стъкла, които са слепени, е по-тънко от единичното обикновено.
Иначе дебелината на двете стъкла в слепен вид би трябвало да е по-голяма от тази на обикновеното единично. Така ли е?
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Драгомир, акустичните стъкла са със същата дебелина като нормалните странични стъкла. Просто акустичните са 3-слойни, подобно на челните стъкла - два тънки стъклени слоя + слой фолио/слюда между тях. Когато се пипне ръба на стъклото, ясно се усещат двата стъклени слоя (външен и вътрешен) и фолиото между тях. Общата дебелина е като на нормално странично стъкло. Акустичността идва от фолиото по средата.

Колата е добре обезшумена (доколкото мога субективно да преценя, сравнявайки я само с моята О2), с изключение на шума от движението на гумите по пътя. При затворени прозорци шум от околните коли и от вятъра при движение почти не се чува. Обаче осезаемо се усеща шумът от гумите и пътя. Малко е странно усещането - шум отстрани/отпред/отзад почти няма, но има шум отдолу (от гумите и пътя).

Какъв е шумът при висока скорост не мога да кажа, тъй като колата все още е под 1000 км и не съм качвал над 180 км/ч, а и тогава не обръщах внимание на шума. А пък и тогава бях в режим на шофиране Normal, където работи и звуковият генератор.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Миналото лято, когато правих тест на О4 с ниво Бизнес (не съм сигурен дали имаше акустични стъкла), ми направи впечатление, при скорост от около 200 км/ч, че вътре е учудващо тихо. Дори след това на е класата, която карах тогава, ми се стори по-шумно. Това разбира се е по скалата 'на ухо', не съм ползвал техника за замерване на шума.
Въпроса е, че са надградили добре О3, където имаше приказки, че положението е страшно.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”