Значи понеже не правя повече от 10-12к КМ годишно, преди да купя Карока с удължените сервизни интервали, специално съм изровил де що можах да разбера това доколко е приложимо и доколко е адекватно изобщо за мен.
Споделям 4 години опит от тогава: изминати за това време точно 39'000КМ, маслото го смених първия път 12.2022 (купена е 04.2019) на около 12'500КМ, втори път е сменяно август миналата година на 31'650КМ демек смяна на около 15'000КМ или година и 8-9 месеца. При положение, че пише, че маслото издържа до 30'000КМ/2 години. Уловката е, че имало 7 датчика, които само за това следят - колко често се пуска и гаси, дали двигателят е студен или загрял докато пускаш/гасиш, дали караш на високи или ниски обороти, дали даваш рязко газ или караш по-спокойно и т.н. и изчислява на тази база кога е дошло времето за смяна. Точно затова и ако караш все на кратки и чести разстояния, ще иска смяна доста по-често, отколкото на дълги като време и разстояние пътувания.
За мен това е гениално, а не някаква "меринджейска" измишльотина. Точно голяма тъпотия е за мен да се сменя на всеки 10к КМ масло, което е много по-различно от масло за 12лв/л дето сипвахме едно време в дъртите изтърбушляци. Просто няма никаква логика да се гледат фиксирани километри, при положение, че едно е да изминеш 10к КМ основно извънградско - с равномерни скорости и натоварване на двигателя, друго е да изминеш 10к КМ основно градско, в задръстванията (тръгни-спри), през зимата ако караш от точка А до точка Б за 10 мин. то двигателят още не е загрял и изобщо двигателят се износва по съвсем различен начин в различните случаи. И все са примерно 10к КМ. Как ще прецениш ти кога да смениш ако не ти кажат датчиците на бордовия комп? Затова едно време като ги нямаше тия технологии фиксираха интервали на база среднопретеглено време и разстояние,което се изминава, но не взимайки предвид този куп гореизброени фактори просто защото не се е отичтало това в реално време.
Сега сипвам каквото е по предписание - Castrol Edge Professional IV 0W20 и Кастрол и ЕТ ми гарантират, че като се сменя когато изписука, че е за смяна, а не на всеки 10"000КМ или ако щете - на всеки 15к КМ, проблеми с двигателя няма да имам. Ще поживеем и ще видим
П.П. Взех за Карока масло 5х1л от въпросното и филтри трите вида за моя Карок за общо около 315лв. с отстъпките от пролетната кампания. За сравнение миналата пролетна кампания 2022-ра същите неща са ми стрували 270лв.демек малко повече от 15% поскъпване от тогава.