ВСИЧКО ЗА ПОНЯТИЕТО “СТУДЕН СТАРТ”

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Привет на всички 🤜🤛

Темата е продиктувана от доста интересни публикации и мнения в студените дни напоследък.

Започвам директно:

1️⃣Положението е палиш и тръгваш.Толкоз.
Максимума, който може да се чака да “загрее” автомобила е точно 30сек и ако дотогава не са паднали оборотите - потегляме.
30сек са достатъчни маслото да се качило където трябва, а потеглянето ускорява неговото движение и смазване.
Съвременните автомобили имат и допълнително подгряваща система , която масово е известна като SAI - SECONDARY AIR INJECTION , която подгрява катализаторите да достигнат оптимална работна температура , което става най-лесно с каране

2️⃣Гледайте - по възможност температурата на маслото.
Пагубно е двигателят да загрява на място, за дизел пък абсурд просто.
Ето снимка от тези дни - водата 90 градуса , маслото още не е показало 50 след 5км шофиране .

Какво се случва :
Колата е позагряла след 10-15 мин работа на място.
Обаче :
❌Скорости
❌Диференциали
❌Окачване
❌Амортисьори
❌Спирачки
Всичко е лед.
Особено пагубно е за флуидите в дифа, раздатките и кутията.
Мръднала водата и айде , обаче гореизброените още са лед и им трябва време да започнат да работят ефективно.

С незабавното потегляне всички агрегати започват да работят едновременно и съответно ефективно.
Излишно е да казвам , че е редно преди да стигне маслото 60-70 градуса да се избягват обороти над
3000 бензин
1500 дизел
При достигане на 80-90 градуса температура на маслото вече може да се дава газ над
4500об бензин
2500об дизел
При 100+ градуса на маслото може да има голям бой и при двете.
Правил съм си експеримент с Олроуда и Зимата на място не е загрявал дори след 30мин - 2.5 ТДИ стар дизел.

3️⃣Не гледайте тази температура на водата, така или иначе по парното ще разберете.Този индикатор е важен основно в жегите.

4️⃣За съжаление съм притежавал коли , които не са имали нито един от двата показателя
❌Няма показание за температура
❌Няма показание за масло температура
Какво правим - първите 2-5км шофираме с максимално най-ниските възможни обороти за превключване и без резки ускорения.
Говорим за константно шофиране , а не висене по светофари.

5️⃣Колата е покрита със сняг и лед?
Вече има много добри препарати.
Може да напръскате след като спрете да шофирате стъклата превантивно.
Има добри препарати и след като вече има сняг и лед по стъклата.
Има модерни стъргалки.
❗️❗️❗️Най-важното - Всичко това , обаче не трябва да се държи в коката , а у вас. - мисля е ясно защо?

6️⃣Не насочваме духалките директно към стъклата
Както и не включваме реотаните за стъкла задно и предно , ако има.
Те са против изпотяване , а не против размразяване и съм виждал да се пръскат стъкла.
От разликата в температурата.

Поздрави
Изображение

Изображение
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
neshtoZabavno

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia VRS Estate 2.0 TSI 2023

Мнение от neshtoZabavno »

Аз лично преди да видя температура на маслото над 70 градуса, гледам да не надвишавам 2000-2500 оборота и изчаквам да паднат оборотите преди да потегля, което общо взето е точно времето, за което изкарвам колата от гаража, слагам малката на столчето си, оправям се и аз за път и потеглям.
Изображение

RACINGLINE ▪️ 034MOTORSPORT ▪️ SCORPION EXHAUSTS ▪️ MILLTEK SPORT ▪️ RAMAIR ▪️ APR ▪️ KW SUSPENSION ▪️ CTS TURBO ▪️ DO88 PERFORMANCE ▪️ FORGE MOTORSPORT ▪️ WAGNER TUNING ▪️ EVENTURI
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

ЦецоNOL написа: 06.02.2026, 18:06:12 Вече има много добри препарати.
Може да напръскате след като спрете да шофирате стъклата превантивно.
Ако не цялото стъкло, то поне чистачките. Там се обледява най-много, защото докато е топла се стича, а нагревателите го размразяват последно. Гледаш стъклото размразено, пускаш чистачките и ... погром.
ЦецоNOL написа: 06.02.2026, 18:06:12 Както и не включваме реотаните за стъкла задно и предно , ако има.
Те са против изпотяване , а не против размразяване и съм виждал да се пръскат стъкла.
На Шкодите нагревателите са баааааавни, няма как да вдигнат рязко температура. Няма страшно. За духалките също, парното не може да направи толкова гореща струя бързо. Даже и на бензинка.

И от мен един съвет - внимавайте в какво положение оставяте лостчето на чистачките при гасене. Както и изключете автоматичните чистачки (и отзад и отпред). И прибирането на огледалата. В ледените дни (10 в годината), после пак си ги пуснете.
Бееееее.....
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

ЦецоNOL написа: 06.02.2026, 18:06:12 Излишно е да казвам , че е редно преди да стигне маслото 60-70 градуса да се избягват обороти над
3000 бензин
1500 дизел
В такива случаи с дизела не надвишавам 2000, за бензина 3000. Че моят дизел под 2000 трябва да слизам да го бутам [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
zalmaneca

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87

Мнение от zalmaneca »

Рс- както и да го карам , магистрала или градско, ако външната мине 9гр тогава качва над 100 на маслото.
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Цецо75 написа: 06.02.2026, 18:18:43

ЦецоNOL написа: 06.02.2026, 18:06:12 Както и не включваме реотаните за стъкла задно и предно , ако има.

На Шкодите нагревателите са баааааавни, няма как да вдигнат рязко температура. Няма страшно. За духалките също, парното не може да направи толкова гореща струя бързо. Даже и на бензинка.

И от мен един съвет - внимавайте в какво положение оставяте лостчето на чистачките при гасене. Както и изключете автоматичните чистачки (и отзад и отпред). И прибирането на огледалата. В ледените дни (10 в годината), после пак си ги пуснете.
Много точно казано.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
vv Skoda

Шкода Новак

Гараж: Шкода Супърб 3 2.0tdi

Мнение от vv Skoda »

Ако колата не е затрупана със сняг не чакам да загрява на място, но ако има 5-10 см сняг паля, пускам нагревателите и започвам да чистя.
Какво правим ако вали обилно сняг, колата е затрупана и трябва да пътуваме? Случвало ми се е докато изчистя от едната страна другата пак да се затрупа. Ако колата не работи, за да може парното да стопли стъклата ще има да чистя докато не спре да вали.
Да питам и колко от вас си чистят тавана от сняг? В София няколко пъти съм виждал "танкисти", които са си изчистили едно петно пред шофьора и си карат. Други си чистят само предното и страничните стъкла. Много е "приятно" като тръгнат по околовръстното или извънградско и засипват задните с летящи буци сняг.
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

vv Skoda написа: 07.02.2026, 11:07:12 Да питам и колко от вас си чистят тавана от сняг?
Аз винаги го чистя, иначе на мен ми е дразнещо.
А по темата, само да припомня ( понеже стана дума за размразяване и чистене от сняг), че студен старт има и лятото при 40⁰С. Това е стартиране на двигателя с температура равна на околната среда.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Аз смятам, че техниката трябва да е в услуга на човека.
Имам опцията да паля колата от дистанция за да се климатизира купето. Зима или лято без значение.
Никой нормален и поне малко технически грамотен не сяда да раздава цялата газ след, като е запалил.
Всякакви други залитания към крайности да опазим желязото са безумни според мен.
Единствено през соц-а са спирали по време на път, за да си почине колата [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
SlipX

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG

Мнение от SlipX »

Или не си карал дизел автоматик от ваг групата или не знам. Автоматика на 1500 оборота не сменя. Иначе другите неща са релевантни.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

SlipX написа: 08.02.2026, 13:21:02 Или не си карал дизел автоматик от ваг групата или не знам. Автоматика на 1500 оборота не сменя. Иначе другите неща са релевантни.
Съжалявам, но няма как да обхвана всичката техника и технология и публикацията да не се прочете докрай нито веднъж, защото мнението ще е цяла страница.
Имал съм и имам все още дизели автомат.
[smilie=kiss3.gif]
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
цецо69

Škoda Фен

Гараж: Тролей 2022

Мнение от цецо69 »

Егаси дискриминацията, нищо за тролеите. [smilie=sarcastic.gif]
Там е лесно, преди да тръгнеш пускаш да загрее купето или изстуди в зависимост от сезона и се качваш и тръгваш. не мислиш за нищо и няма 100 излишни агрегата.
Ако и е студено на батерията, сама се подгрява когато трябва.
С нищо не се занимаваш и не мислиш. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

цецо69 написа: 08.02.2026, 14:15:27 Там е лесно, преди да тръгнеш пускаш да загрее купето или изстуди в зависимост от сезона и се качваш и тръгваш. не мислиш за нищо и няма 100 излишни агрегата.
Хм... При мен е същото. Паля си колата дистанционно и според сезона или подгрява или охлажда.
Дори да не я подгрея сега зимата, докато изчистя снега от колата, стъклата са почти готови.
vv Skoda

Шкода Новак

Гараж: Шкода Супърб 3 2.0tdi

Мнение от vv Skoda »

Как се държат тролеите при обилен снеговалеж? При колите с ДВГ предният капак се затопля и снегът се топи веднага. При тролеите трупа ли се сняг по предния капак и после лети ли по предното стъкло и задните автомобили?
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Моята рецепта е следната ( за дизел) :
Паля и чакам 15-20 сек да качи масло и тръгвам лежерно, с обороти до 2000. Температурата на маслото за мен не е показател , то е фунция на антифриза ( според мен) . Когато антифриза се постопли до 60 -70 започвам да се раздавам ... ;)
Туй то !
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”