Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
RAPTOR_84

Škoda Фен

Мнение от RAPTOR_84 »

ИзтрЪпнал написа: 15.02.2024, 11:47:31
Tuscany написа: 15.02.2024, 11:36:05 излиза, че вместо да ъпгрейдна моята Insignia ST 2016, то ще е даунгрейд
Всичко е до лични възприятия. Затова са тестовите карания - да усетиш автомобила и на база лични разбирания да направиш избор. Но пък винаги ще има плюсове и минуси. Освен ако бюджета е неограничен, тогава най-доброто [smilie=sarcastic.gif]
Задължително трябва да се ходи на Тест драйв.
Аз по някава причина преди Kodiaq-a отидох да тествам новия Nisan X-trail понеже си бях вкарал муха в главата за HYBRID.Гледам в конфигурацията пише 217к.с комбинирано.
Качвам се да шофирам и всичко изглежда ОК( автомобила беше високо ниво на оборудване,но не може да конфигурираш като при Шкода ).
Колата върви тихо, чак ми беше странно в предвид че съм дизелджия.Излизам извън града и очакванията ми за 217к.с е да излетя и в същото време да имам разход около 4 впредвид че е HYBRID.
ДА ама НЕ.Тая кола дърпа до 70км и после е пълен мъртвец.Усещането беше че е 90к.с (може би бензиновото моторче 1.2 беше някъде 100+к.с ).
Като изпреварвах трябваше да съм стабилно засилен за да се случи нещо.
Втория шок естествено го получих като видях смесен разход на таблото от 8л/100км за пробега който направихме на пробното каране(30мин. Градско+извънградско)
И накрая ми обявиха 117К по спомен+желателно да си платя лична зарядна станция около 4-5К щото съм от Русе и няма нормална инфраструктура за електричките още.
Така че преди да купувате кола, ходете и карайте,не се доверявайте на 100% само на писано и рекламирано ИНФО.
На външен вид всички ги правят красиви.
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

tihich написа: 15.02.2024, 12:03:49 Проблема при Скаут е, че никога не са имало тестови в Еуратек за да се направи директно сравнение. Отделно имаш дизел и бензин, отделно и едното и другото може да е с DCC или без - гарантирам, че ще имаш 4 вида различни возии :)

Ето примерно, аз съм карал и 2 дизелови Скаута - единя без DCC другия със, И двата ми допаднаха като возия. От там дойдоха и положителните ми нагласи, че бензиновия 280кс без DCC, който бях поръчал ще е ОК, но уви, не е така. Коренна разлика.
@tihich, твоят е без DCC, същата конфигурация като моя, нали така да разбирам? Как е ? Гледам на снимката, май не си го махнал още :) Явно с DCC или без си ти харесва...
Единствената константа в живота е промяната.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Браво, @lys, поздравления.
lys написа: 15.02.2024, 12:11:15 Лелее, май неусетно превърнах темата в за или против DCC, за което се извинявам.
Това тука се случва нон стоп по всякакви теми [smilie=sarcastic.gif] Но дори това е много по темата отколкото някакви други ситуации.
lys написа: 15.02.2024, 12:11:15 И пак да кажа - тази кола я взимам за да си возя семейството и да пътуваме надълго из Европа и да се радваме на живота.

За това много те подкрепям браво Аз също примерно по същата причина се целих в кола, която да е комфортна, просторна и без значение какви коне в диапазона 150-200.
На мен също скаут много ми харесва, повече дори от моята, ама жена ми въобще не искаше каквато и да е комби [smilie=kiss3.gif] Та и със сегашния избор съм много доволен.
Ще чакаме и снимки и впечатления. Аз още се каня да напиша моите впечатления, ама мисля, че трябва да мина още 1-2к км.
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75 написа: 15.02.2024, 09:09:47
naster написа: 15.02.2024, 08:44:02 В няколко страни съм карал Супърба по магистрала и не съм усетил да се усеща опасна. Шофирам изключително в 90% в режим комфорт.
Е то пък оставаше да я усетиш опасна на чуждоземска магистрала. Вертикалните неравности не са проблем. Проблема идва от страничното лашкане, което се проявава основна при нашенските пътни условия и трафик. Когато трябва по-рязко да се прехвърли тежестта на колата от едната страна към другата.

Тогава се проявява конструктивният недостатък на всички Шкоди - тясна стъпка и простовато окачване, съчетани с едно доста голямо за класа си купе. Другите марки в този размери автомобил са с поне педя по-широка стъпка и многораменно окачване. Тук обаче имаме размери на Ауди А6, съчетани с окачване на Ауди А3. Реципрочно цената е по-близо до А3, разходите за подръжка и гориво - също.

Като цяло за повечето хора това не е проблем. В ежедневието си се справя прекрасно. Просто трябва да си има едно на ум, когато атакува по агресивно завоите. DCC-то определно помага по завоите, но колата не придобива поведение на Ауди А6... Нито даже на А4.
Ти пък много ги разбираш а4 и а6 [smilie=sarcastic.gif]
Колкото е по лека 1 кола е по добре в завоите.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

lys написа: 15.02.2024, 12:11:15 превърнах темата в за или против DCC
Няма такова нещо. Моят отговор беше конкретно към Скаут без дсс. Или по-конкретно към окачване с пакет лоши пътища на Супърб. Дори собственик на такъв се включи да потвърди. И да потретя, че никой не прочете: Супърб без дсс не е равно на Супърб с пакет лоши пътища или модификация Скаут.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 15.02.2024, 12:42:44 Ти пък много ги разбираш а4 и а6
Нищо не разбирам факт, още от времето на италианския кенеф сме го установили [smilie=kiss3.gif]
Бееееее.....
Аватар
lys

Škoda Фен

Мнение от lys »

tihich написа: 15.02.2024, 10:38:02 Вече имам 'няколко' години с въпросното окачване - изобщо не е ОК...
Привет @tihich, благодаря за влючването! Може ли малко повече информация относот "няколко години с с въпросното окачване" тоест, имаш няколко години опит със Скаут, без DCC? Колко време го караш и толкова ли е зле работата, че да съжаляваш, че си взел Скаут или просто е една идея по-меко и нестабилно от нормалния Супърб? Може ли обективно мнение, ако го ползваш да си возиш семейството и шофираш спокойно също ли е толкова зле или е зле само ако се опиташ да я напънеш в някой завой? Можеш ли да дадеш конкретни примери, къде се държи по-зле от нормалния Супърб?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75 написа: 15.02.2024, 12:56:02
bega4kata написа: 15.02.2024, 12:42:44 Ти пък много ги разбираш а4 и а6
Нищо не разбирам факт, още от времето на италианския кенеф сме го установили [smilie=kiss3.gif]
[smilie=kiss3.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

tihich написа: 15.02.2024, 10:38:02 Проблема идва от така нареченото "Окачване за лоши пътища'. Реално Скаута си е 1 към 1 със Супърб, който е с окачване за лоши пътища - задигнат с 1.5см... По това което знам и това което съм възприел като поведение на колата според мен - има твърди и високи пружини + меки амортисьори.
Сега се сещам, че предишния ми Супърб 2, беше с пакет лоши пътища. Тогава нямаше версия скаут, но този си беше поръчан с такъв пакет - по - твърди и по високи пружини (около 1-2 см беше разликата с нормалния) и подсилена кора под мотора.

Като цяло не съм имал драми със странично залюляване с тази кола, за мен си седеше добре на пътя. Проблем обаче имаше с вертикалните неравности. На едни по-остри легнали полицаи в квартала, ако мина една идея по-бързо буквално подскачаше във въздуха и се чуваше трясък до степен да се чудя дали няма да изскочат амортсьорите през капака. на същите легнели полицаи Октавията нямаше такова поведение, Кодиака също ги минава неусетно. Та определено окачването на пакет лоши пътища беше брутално по-твърдо. Но пак да кажа, с онази кола не съм усещал проблем от странично люлеене, каквото усетих след това в Супърб 3 (за пръв път) и после в Кодиака (ама там е нормално, че е СЮВ).

Обаче друго се замислям, този пакет лоши пътища ти отделно ли го поръча за Скаута или си беше част от стандартния пакет? Защото, както казах на Супърб 2 се е поръчвал съвсем отделно, но пък тогава нямаше Скаут модификация за БГ.
Бееееее.....
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Това с клиренсите винаги е бил много озадачаващ въпрос към дилърите. Особенно в разни такива комбинации, почва едно чудене, едно приказване "наизуст"...

Помня, че като ги гледах навремето, DCC за скаута беше в отделна графа на таблицата спрямо останалите супърби. Явно има нещо различно. Предполагам се запазва клиренса, защото иначе се обезмисля "скаутското".
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Аз от около месец както карам Супърба, много се радвам на DCC и му намирам голямо приложение. В града на хубавите пътища си карам на Нормал. По разбитите квартални улици на Комфорт. На магистрала и извън града при лежерно каране Нормал. При по-динамично съм на спорт. Колата си вози страхотно. Отначало и на мен слизайки от Октавията ми се стори, че вози меко, но е до усещане, тука игра роля и шума в купето. Супърба е с голямо междуосие поради тази причина и возията му предполагам е настроена да вози приятно при дълго каране. Надали е настроен за серпентини и раздаване на газ в завой. Пак сравнявайки го с Октавията първото извънградско имах чувството, че ще изтърва някой завой. На Октавията съм си свикнал и си карам 100-110-120 по завойте конкретно към Разград и съм нямал проблеми, тръгвам със Супърба и греда неще да стой в завоя. Викам нещо не е наред и след втория завой жената промърмори за къде си се разбързал караш със 150. Мале аз съм си свикнал долу горе по шума на колата със каква скорост карам, даде ама шума на Октавията при 110 в Супърба ми е при 150. И така темпомата на 110 и изненада колата послушна по завойте.
Относно шума във Шкода то за всеки е много субективно, но жената е от типа жени дето са родени за слушалки, чува се всико от 2 километра. Това беше и една от причините да се разделим с дизеловите мотори, много ги чува. Та жената служебните им коли са BMW от всякакви серий 1,2,3,4,5 Х и те така. Та още с Октавията казваше, че дизеловите BMW са по-шумни, чувасе двигателя. А и много шум влиза от прозорците, понеже са безрамкови. Миналата година почти всички си смениха колите с новите актуални модели, ами според нея Супърба е по-тих от тях. Пак казвам това е нейно виждане не съм водил лаборатория да замери шума.
Относно DCC да не забравяме, че избора на решим на твърдоста е една от малкото задачи на тази система. Тя работи постоянно при тръгване, спиране, в завой също така и при преминаване през неравностите по пътя.
Аватар
tihich

Škoda Фен

Гараж: Superb Scout 2.0 TSI 280

Мнение от tihich »

lys написа: 15.02.2024, 13:27:50
tihich написа: 15.02.2024, 10:38:02 Вече имам 'няколко' години с въпросното окачване - изобщо не е ОК...
Привет @tihich, благодаря за влючването! Може ли малко повече информация относот "няколко години с с въпросното окачване" тоест, имаш няколко години опит със Скаут, без DCC? Колко време го караш и толкова ли е зле работата, че да съжаляваш, че си взел Скаут или просто е една идея по-меко и нестабилно от нормалния Супърб? Може ли обективно мнение, ако го ползваш да си возиш семейството и шофираш спокойно също ли е толкова зле или е зле само ако се опиташ да я напънеш в някой завой? Можеш ли да дадеш конкретни примери, къде се държи по-зле от нормалния Супърб?
Да, карам го вече 3 години и нещо Скаут без DCC с фабричното качване... Сега, трябва да се направи една вметка, не си представяй, че колата не може да се кара, но предвид опита ми който имам с доста коли преди него, за мен това окачване е пълен провал. Разбира се, малко хора дали 70-80к лева за такъв автомобил ще излязат и ще споделят моето мнение, но това са фактите. Точно втория ден, след като я изкарах от салона и предстоеше първото ми пътуване извън София разбрах, че нещо не е ОК с тая конфигурация. Много пъти съм се забелязъл, че на едно и също място или ситуация, с някоя от старите ми коли съм се чувствал много по-уверен, а те са били дори доста по-немощни от тази. Окачването е много интересно, в един момент е меко и те люлее като френски автомобил, в следващия при първата и най-малка неравност по пътя, тя се пренася в купето. Казвал съм го и преди, взели са най-негативните страни на 2-та типа окачване - хем се клати и те люлее, хем изобщо не понася дупките като спортно окачване.

Това не е само мое мнение, много хора са ми казвали, че измислям и няма такова нещо, дори специалисти тук, във форума...След като многократно съм преглеждал и чужди форуми вече съм 100% убеден и сигурен в това което говоря. Надявам се скоро да се похваля с решение.

DCC и Скаут - не сваля от клиренса. Потвърдено е и от дилър и от ревюта в интернет.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

gbuyukliev написа: 15.02.2024, 15:20:52 ова откъм шум от под капака, от прозорците или от гумите?
Не мога да ти отговоряна на този въпрос аз не съм карал или возил в тях. Това споделя жена ми. Така ги чува тя. Пак казвам шума за всеки е различно усещане. Най-правилно е да се измери за да се сравни. Всичко друго е въпрос на усещане.
Нейни колеги, който са по отдавна минаха през VW, Skoda, Audi и сега BMW. Когато сме говорили, всички споделят, че са били най-доволни от Шкодите. И като цяло за момента най-недоволни от BMW. Не сме влизали в подробности защо е така. При все, че им сменят колите на 3 години и карат винаги актуалните модели и на мен ми стана странно, но това е тяхно мнение.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Психира̀хте ме вече. Карам днес и внушавам ли си, или се чудя: дали пък не люлее много на Comfort?
Изображение
Аватар
lys

Škoda Фен

Мнение от lys »

tihich написа: 15.02.2024, 15:29:34 Сега, трябва да се направи една вметка, не си представяй, че колата не може да се кара, но предвид опита ми който имам с доста коли преди него, за мен това окачване е пълен провал
Разбирам те напълно. Просто е хубаво за мен, а и за останалите, когато има конкретни примери и правилни сравнения - ябълки с ябълки. Затова попитах.

Защото от много от прочетеното, едва ли не ама яко съм се набутал и по-добре да откажа поръчката. Хаха... ама не не бих. А все пак, уж съм си поръчал от топ моделите на Шкода? Или нещо съм сбъркал? Мисля, че в стила ми на живот, шофиране и т.н. ще ми е ОК.

@tihich, А ти си се замислил да сменяш към DCC ли? Ще ми е любопитно ако е така да дадеш информация и после ъпдейти как са се случили нещата :)
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”